Homepage MHW Boeken MHW Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Rechtspraak   (in veld: Algemeen trefwoord)     

Aantal gevonden publicaties : 3   (uit: 3101)


Uitgebreid zoeken

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

1. S-nummer: A171
Titel: Hof van Holland, Zeeland en West-Friesland
Auteur: Bailly, M.-Ch. le
Samenvatting: De hoofdlijnen van het procederen in civiele zaken voor het Hof van Holland, Zeeland en West-Friesland zowel in eerste instantie als in hoger beroep.
 

2. S-nummer: S1679D
Titel: On the home court advantage. Participation of locals and non-residents in a village law court in sixteenth-century Holland in : Continuity and Change, a journal of social structure, law and demography in past societies
Auteur: Zuijderduijn, Jaco
Samenvatting: Een studie van de rechtspraak van schout en schepenen in Mijnsheerenland in de 16e eeuw, en in het bijzonder over de vraag of niet-inwoners verwachtten dat de rechters inwoners van het dorp een 'thuisvoordeel' zouden geven. De schrijver betoogt dat dat niet het geval was. In: Continuity and Change, A journal of social structure, law and demography in past societies, volume 29, part 1, blz. 19-48.
 

3. S-nummer: S1933
Titel: Met Recht en Rekenschap : De ambtenaren bij het Hof van Holland en de Haagse Rekenkamer in de Habsburgse Tijd (1483-1558)
Auteur: Braake, Serge ter
Samenvatting: Aan het einde van de Middeleeuwen werken de hoogste vertegenwoordigers van de vorst in Holland en Zeeland bij het Hof van Holland en de Haagse Rekenkamer in Den Haag.Zij hielden zich bezig met rechtspraak, bestuur en financiŽle zaken. Als bemiddelaars tussen de vorst en zijn onderdanen hadden deze ambtenaren vaak geen eenvoudige taak. In deze prosopografische studie (met een bijlage met biografieŽn van maar liefst 164 ambtenaren) wordt onderzocht welk profiel de ambtenaren hadden, waarom juist zij werden aangesteld en hoe dat zich vertaalde in de manier waarop ze zich bewogen tussen de vorst en de onderdanen. Er is onder andere aandacht voor institutionele ontwikkelingen, sollicitatieprocedures, loyaliteitsconflicten, onderhandelingstactieken, ketterbestrijding, partijstrijd, netwerken en het aannemen van geschenken. Met Recht en Rekenschap biedt inzichten in de geschiedenis van Holland aan het einde van de Middeleeuwen, op weg naar de nieuwe tijden van de Republiek.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 28 augustus 2021