Huizenbank Hoeksche Waard

Deze databank (in opbouw) is bedoeld om een overzicht te geven van de huizen en overige gebouwen in de Hoeksche Waard van vůůr 1960.

Omdat aanvankelijk de huisnummering niet per straat, maar per wijk liep, en die huisnummering vooral in de
19e eeuw nogal eens wijzigde, is niet eenvoudig na te gaan waar iemand woonde. Om dezelfde redenen is de historie van een pand vaak heel moeilijk te achterhalen.

In deze databank worden (voor zover achterhaald kan worden) opgenomen: het huidige adres, eventuele naam van het pand, vroegere straatnamen en huisnummers, (oude) kadastrale aanduidingen, de bewoners/gebruikers en de eigenaren, nadere bijzonderheden van een pand (bijvoorbeeld bouw, eerstesteenlegging, sloop, brand) links naar rijks- of gemeentelijke monumentenregisters, links naar fotobeeldbanken en naar andere websites voor kaarten van de omgeving van het pand.

Ter verantwoording zijn vermeld bronnen waaruit is geput en waarin eventuele nadere informatie is te vinden. Die bronnen zijn in de eerste plaats: kadastrale gegevens, de bevolkingsregisters, gezinskaarten, woningkaarten, akten van de burgerlijke stand, de Oorspronkelijk Aanwijzende Tafels van 1832. Daarnaast zijn er tal van andere bronnen, zoals telefoonboeken, fotobeeldbanken, fotoboeken, familieadvertenties en reclameadvertenties in kranten, rapporten van oorlogs- en watersnoodschade, notariŽle akten en boeken over de lokale historie. Een waarschuwing: veel gegevens zullen nooit achterhaald kunnen worden! Hierdoor zullen er altijd hiaten blijven.

De Huizenbank is recent opgezet. Er is nog heel veel inspanning en tijd nodig om een redelijk compleet overzicht te krijgen, maar er wordt hard aan gewerkt. En van sommige plaatsen (Mijnsheerenland, Maasdam en Westmaas, Zuid-Beijerland) zijn (nog) geen medewerkers beschikbaar.

Ook in de beeldbanken Jopie & Dick Leeuwestein en Foto's Hoeksche Waard kunnen foto's van uw huis staan!

Heeft u aanvullende informatie (bijvoorbeeld notariŽle akten) dan heel graag een reactie naar: Documentatiecentrum
Ook fotoís zijn welkom.
(Als u bezwaar heeft tegen publicatie van bepaalde gegevens in de Huizenbank, kunt u een bericht sturen via de hiervoor opgenomen link).